Peter Faber

Geboortedatum: 9 oktober 1943
Geboorteplaats: Schwarzenbach an der Saale (Duitslad)
Overlijdensdatum: -
Overlijdensplaats: -
Piet tijdens landelijke intocht(en): 2014 en 2015

Peter Faber:
Faber werd geboren als zoon van een Nederlandse arbeider en een Duitse moeder die elkaar in Hamburg hadden leren kennen. Hij groeide op in Amsterdam-Noord en liep op zijn 16e van huis weg. Faber wilde naar zee, maar kreeg een rol bij het openluchttheater van Tuindorp Oostzaan. Later was hij medeoprichter van Het Werkteater. Na zijn periode bij Het Werkteater speelde Faber in diverse Nederlandse films. Hij kreeg tweemaal een Louis d'Or, voor zijn rollen in Het Koekoeksnest en Avondrood. Ook in de musical speelde hij rollen, zoals Mop in De Jantjes (1998) en kapitein Haak in Peter Pan.

In de jaren tachtig nam Faber deel aan het panelprogramma Daar zeg je zowat van de NCRV. Dat programma werd gepresenteerd door Jan Fillekers en de overige panelleden waren Yvonne Keuls, Hans van den Bergh en Daan Modderman (bekend uit het programma Showroom). In 1984 was Faber te zien in de film Ciske de Rat als vader Cor Vrijmoeth. Fillekers en Van der Horst maakten ook de comedyserie Prettig geregeld, waar Faber samen met Anne Wil Blankers en Mieke Verstraete een hoofdrol in had. Deze serie duurde van 1988 tot en met 1991. Daarnaast maakte hij furore met zijn rol van John Gisberts in de films Schatjes! en Mama is boos!. Hij speelde verder in televisieseries, zoals Baantjer, Flodder, en Onderweg naar Morgen.

Faber speelde in 2014 zakenman Reinier Veltman in Goede tijden, slechte tijden. Op 28 oktober 2014 verliet hij de serie; zijn personage werd vermoord. 

In 2018 werkte Faber met onder anderen Gerard Cox, Barrie Stevens en Willibrord Frequin in het RTL televisieprogramma Beter laat dan nooit.[2] In het programma gingen de vier heren een maand lang samen op reis. Het programma werd een succes voor RTL.[3] De samenwerking met de heren werd in 2020 hervat voor een tweede seizoen.[4]

Loopbaan als Piet:
Van 2014 tot 2015 neemt Faber de rol van "Opa Piet" op zich. Deze Piet is te zien tijdens de intocht en dagelijks in die periode bij het Sinterklaasjournaal.